2e graad / Maatschappij en welzijn / Finaliteit arbeidsmarktgericht / BSO
Zorg en welzijn (A-finaliteit / domein Maatschappij en welzijn)
Voor wie?
Vind jij de gezondheid van anderen ook belangrijk? Wil je graag mensen helpen? Spreekt het zorg dragen, de behoeften van kinderen en volwassenen in hun woon- en leefomgeving jou aan? Dan klopt jouw hart voor Zorg en welzijn!
Voorstelling lespakket
Zorg en welzijn is een praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal. Er ligt veel nadruk op intermenselijke verhoudingen waardoor er flink geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe men daarin zorg draagt voor zichzelf. De leerlingen verwerven een basisinzicht in anatomie en fysiologie. Ze maken kennis met directe zorg, maar zullen toch overwegend ondergedompeld worden in de indirecte zorg, inclusief de technische aspecten die daarbij komen kijken.
Je leert daarom basiscompetenties die belangrijk zijn bij het omgaan met/zorgen voor de zorgvrager (zowel kinderen en volwassenen) en hoe je met hun specifieke noden moet omgaan. We oefenen ook flink op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe men daarin zorg draagt voor zichzelf. Er ligt veel nadruk op intermenselijke verhoudingen waardoor er flink geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe men daarin zorg draagt voor zichzelf. De leerlingen verwerven een basisinzicht in anatomie en fysiologie. Ze maken kennis met directe zorg, maar zullen toch overwegend ondergedompeld worden in de indirecte zorg, inclusief de technische aspecten die daarbij komen kijken.
In de 2e graad Zorg en Welzijn leer je vooral veel over het huishouden. Het bereiden van gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden. Je leert ook kleding, textiel en de woning te onderhouden. Je krijgt een ruime basiskennis over sociale relaties, gezonde voeding en maakt kennis met ziekenzorg. Je moet bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw… Het accent ligt hierbij vooral op zelfzorg, mantelzorg en ook zorg binnen je eigen leefomgeving.
Wat na deze richting?
Na de tweede graad Zorg en welzijn volg je de derde graad waar je je verder kan specialiseren in deze richting. Dit studiegebied is de perfecte voorbereiding op een beroep in de zorgsector. Leerlingen kunnen aan de slag in een woonzorgcentrum, de thuiszorg of in de kinderopvang.
Kortom, je komt terecht in een sector die nog steeds aan belang wint.
Zorg en Welzijn is een studierichting met toekomst!
Lessentabel
Deel deze pagina: