Secundair onderwijs • 2e en 3e graad doorstroomfinaliteit (ASO)

Terug naar het overzicht

2e graad / Taal en cultuur / Finaliteit doorstroom / Doorstroomfinaliteit

Latijn

Voor wie?

Latijn is een sterk theoretische studierichting die voorbereidt op een verdere studie in het hoger onderwijs of aan de universiteit (D-finaliteit of doorstroomfinaliteit). Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Latijn en een uitgebreid pakket wiskunde.

Hou je ervan om de schoonheid van een tekst te leren ontdekken, hou je ervan om puzzels te ontrafelen en probleemoplossend te denken, dan is de richting Latijn iets voor jou. Je moet helemaal geen bolleboos zijn om Latijn te studeren. Enige intelligentie en wat gezond verstand volstaan.

Voorstelling lespakket

Latijn

In de eerste plaats scherpt Latijn de taalvaardigheid in het algemeen aan, een niet onbelangrijke troef voor wie later talen wil studeren. Latijn geeft je meer dan eender welke andere taal een inzicht in taalstructuren.

Latijn studeren betekent ook dat je de taal, literatuur en cultuur van een beschaving bestudeert die aan de basis ligt van onze Westerse beschaving. Latijn is dus niet alleen de studie van teksten. Het is ook de studie van onder meer de filosofie, het recht, de retoriek, de kunst en de mythologie.

Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken over maatschappelijke, politieke en filosofische problemen die ons ook vandaag nog bezig houden.

Taallabo

In dit vak gaan we creatief om met taal en scherpen we de taalgevoeligheid en taalvaardigheid van de leerlingen aan. We gaan aan de slag met creatief schrijven, improvisatie, stemcoaching, poëzie, speechen, ...

Wiskunde

In deze richting is er een sterk pakket wiskunde van 5 lesuren per week. Je werkt aan je inzicht en vaardigheden in probleemoplossend denken. Thema's zoals vlakke meetkunde, functies, analytische meetkunde, beschrijvende statistiek, ... komen aan bod.

Artistieke vorming

Leerlingen van de tweede graad krijgen een brede vorming. In het vak artistieke vorming leren ze met een open blik naar kunst kijken in al zijn vormen. Daarnaast is er ook ruimte voor creatieve opdrachten.

Informaticawetenschappen

Het doel van dit vak is het vormen van leerlingen die op een zelfstandige manier hun weg vinden in de steeds uitgebreidere digitale wereld en de geleerde vaardigheden kunnen transfereren naar nieuwe digitale toepassingen en systemen. In dit extra lesuur ICT worden basisvaardigheden aangeleerd die nadien toegepast worden in de verschillende vakken.

Keuzeoptie

In deze richting heb je de keuze tussen tussen een basispakket van 4 uur wiskunde per week, of een steviger pakket van 5 uur wiskunde. Hierin werk je nog meer aan je inzicht en vaardigheden in probleemoplossend denken. Thema's zoals vlakke meetkunde, functies, analytische meetkunde, beschrijvende statistiek, ... komen aan bod.

 

Wat na deze studierichting?

In de derde graad dringt zich een keuze op. Wie Latijn gevolgd heeft in de tweede graad, kan zich in de derde graad verdiepen in:

 

Deel deze pagina:




Optie 1: 4 uur wiskunde

Bekijk de lessentabel


Optie 2: 5 uur wiskunde

Bekijk de lessentabel

09 Mei 2025

Nacht van De Toren

Op vrijdag 9 mei ben je welkom op onze openschoolavond 'Nacht van De Toren'. Die avond kan je kennismaken met de leerkrachten en leerlingen, ons studieaanbod en de vele activiteiten die wij doorheen het schooljaar aanbieden.

Programma

Infobeurs studieaanbod (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)

In de lokalen op de eerste verdieping ontdek je de verschillende studierichtingen en maak je kennis met de vakleerkrachten.

Rondleidingen (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)

Een leerkracht en/of leerling neemt je mee op verkenning doorheen het schoolgebouw. Zo ervaar je hoe een dag op campus De Toren er uitziet.

Infosessie voor toekomstige leerlingen en ouders (19.00 u. en 20.00 u.)

In de studiezaal T128 op de eerste verdieping heet de directeur je welkom voor een infosessie over allerlei aspecten van het schoolleven.

De Toren actief en creatief (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.00 u.)

Er zijn heel wat activiteiten, uitstappen en reizen in De Toren. Kom deze ontdekken in de hal op de eerste verdieping.

Inschrijvingen (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)

Hebben we jou overtuigd? Spring dan binnen in het inschrijvingslokaal. Onze medewerkers helpen je met het in orde brengen van jouw inschrijving. Ook met praktische vragen (restaurant, broodjes, lockers, ...) kan je hier terecht.

BYOD (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)

Onze leerlingen werken op school met hun persoonlijke laptop (Bring Your Own Device). Ontdek ons aanbod van laptops (i.s.m. The Rent Company) en onze aanpak in de BYOD-stand.

Toneel 'Pak van mijn hart' (voorstelling om 18.30 u., 19.30 u. en 20.30 u.)

3HW1 brengt een eigentijdse voorstelling onder leiding van mevr. Frauke Boeve. Je bent alvast welkom in T123.

Bar & Pastafestijn (doorlopend tussen 18.30 u. en 21.30 u.)

Honger? Je kan de hele avond terecht in onze refter op het gelijkvloers voor een lekkere pastamaaltijd. Onze leerkrachten slaan hiervoor de handen in elkaar met de de klassen 3HW1 en 3NW1. Hun recept werd door een jury van leerkrachten als beste bestempeld van de kookwedstrijd Toren Masterchef tijdens de driedaagse in Brugge.

  • Je hebt keuze uit spaghetti bolognese of vegetarisch
  • Kind: € 9
  • Volwassene: € 14

Reserveer jouw maaltijd 

De bar is de hele avond open. De ouderraad schenkt je met plezier een drankje in. Bij mooi weer kan je terecht op de speelplaats.

Contacteer De Toren

Sint-Jozefstraat 10
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 14

info@toren.edugo.be