Latijn-wiskunde is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Latijn en een uitgebreid pakket Wiskunde. De leerlingen verwerven via het lezen van authentieke teksten een dieper inzicht in de cultuur van de klassieke oudheid en latere periodes. Ze bestuderen taal als systeem vanuit een historisch en vergelijkend perspectief. Daarnaast leren de leerlingen abstracte wiskundige concepten te gebruiken en verdiepen ze hun wiskundige vaardigheden.
In het vak Latijn bestuderen leerlingen taal om de structuur van teksten te begrijpen, om communicatievormen te ontdekken en om de realiteit te vatten. Ze leren omgaan met andere talen en ze beleven taal als cultuurverschijnsel. Zo verbeelden ze een wereld met respect voor ieders eigenheid. Ze krijgen oog voor schoonheid en worden uitgedaagd om taal expressief en creatief te hanteren. Het vak Latijn helpt leerlingen om normen en waarden in hun historische en culturele context te plaatsen en er een respectvolle en kritische houding tegenover aan te nemen. Zo leren ze om in dialoog met het verleden toekomstgerichte keuzes te maken.
In deze richting krijg je het meest uitgebreide en uitdagende pakket wiskunde, ter voorbereiding op richtingen met een component wiskunde in het hoger onderwijs. Er wordt verwacht dat je buiten de les de leerstof regelmatig herhaalt en veel oefeningen maakt. Op het menu staan onderwerpen als matrixalgebra, determinanten, functieleer, optimalisatieproblemen, integraalrekening, groepentheorie, kansrekening en ruimtemeetkunde. Naast het analyseren van de concrete toepassingen die voortvloeien uit deze onderwerpen, zetten we in op abstract, inzichtelijk denken en redeneervermogen. Je zal kennismaken met verschillende bewijstechnieken en complexe problemen leren analyseren.
In het seminarie wetenschappen ga je projectmatig aan de slag met je kennis van de verschillende wetenschappen.
In het vak mens & samenleving maken de leerlingen kennis met allerhande maatschappelijke thema's zoals financiële vorming, politiek en burgerschap.
In het seminarie wiskunde ga je creatief en projectmatig aan de slag met wiskundige onderwerpen.
De kern van informaticawetenschappen omvat het maken van algoritmen en het omzetten ervan in een werkend programma. Vertrekpunt is telkens een concreet probleem. Het maken van algoritmes en programma’s behoort tot de wetenschappelijk, technologische vorming. Daarnaast is er ruimte voor het aanbrengen van algemene digitale vaardigheden in een wetenschappelijk-wiskundige context.
Binnen deze studierichting maak je de keuze om je verder te verdiepen in de wiskunde via het seminarie wiskunde of te verbreden. Deze keuze maak je voor de volledige derde graad.
Deel deze pagina:
Op vrijdag 9 mei ben je welkom op onze openschoolavond 'Nacht van De Toren'. Die avond kan je kennismaken met de leerkrachten en leerlingen, ons studieaanbod en de vele activiteiten die wij doorheen het schooljaar aanbieden.
Infobeurs studieaanbod (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)
In de lokalen op de eerste verdieping ontdek je de verschillende studierichtingen en maak je kennis met de vakleerkrachten.
Rondleidingen (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)
Een leerkracht en/of leerling neemt je mee op verkenning doorheen het schoolgebouw. Zo ervaar je hoe een dag op campus De Toren er uitziet.
Infosessie voor toekomstige leerlingen en ouders (19.00 u. en 20.00 u.)
In de studiezaal T128 op de eerste verdieping heet de directeur je welkom voor een infosessie over allerlei aspecten van het schoolleven.
De Toren actief en creatief (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.00 u.)
Er zijn heel wat activiteiten, uitstappen en reizen in De Toren. Kom deze ontdekken in de hal op de eerste verdieping.
Inschrijvingen (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)
Hebben we jou overtuigd? Spring dan binnen in het inschrijvingslokaal. Onze medewerkers helpen je met het in orde brengen van jouw inschrijving. Ook met praktische vragen (restaurant, broodjes, lockers, ...) kan je hier terecht.
BYOD (doorlopend tussen 18.00 u. en 21.30 u.)
Onze leerlingen werken op school met hun persoonlijke laptop (Bring Your Own Device). Ontdek ons aanbod van laptops (i.s.m. The Rent Company) en onze aanpak in de BYOD-stand.
Toneel 'Pak van mijn hart' (voorstelling om 18.30 u., 19.30 u. en 20.30 u.)
3HW1 brengt een eigentijdse voorstelling onder leiding van mevr. Frauke Boeve. Je bent alvast welkom in T123.
Bar & Pastafestijn (doorlopend tussen 18.30 u. en 21.30 u.)
Honger? Je kan de hele avond terecht in onze refter op het gelijkvloers voor een lekkere pastamaaltijd. Onze leerkrachten slaan hiervoor de handen in elkaar met de de klassen 3HW1 en 3NW1. Hun recept werd door een jury van leerkrachten als beste bestempeld van de kookwedstrijd Toren Masterchef tijdens de driedaagse in Brugge.
De bar is de hele avond open. De ouderraad schenkt je met plezier een drankje in. Bij mooi weer kan je terecht op de speelplaats.